Τι γίνεται αν λήξει η ασφάλεια αυτοκινήτου, ποιο είναι το πρόστιμο;

Τι γίνεται αν λήξει η ασφάλεια του αυτοκινήτου και δεν ανανεωθεί έγκαιρα;










 Τι συμβαίνει στην περίπτωση που δεν πληρωθεί έγκαιρα η ασφάλεια;


Για να απαντήσουμε όσο πιο απλά γίνεται, αν λήξει η ασφάλεια και δεν πληρωθεί εγκαίρως ώστε να ανανεωθεί, τότε μένει ανασφάλιστο το όχημά σου.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, έχει καταργηθεί η αυτόματη ανανέωση στα ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτου, οπότε την ευθύνη για την έγκαιρη ανανέωση της ασφάλειας την έχει πλέον ο κάτοχος του οχήματος.

Πολλοί ίσως να πιστεύουν λανθασμένα, ότι συνεχίζουν να ισχύουν ακόμα οι καλύψεις της ασφάλειας έστω και αν την πληρώσουν αναδρομικά, κάτι που γινόταν παλαιότερα, αλλά πλέον όμως δεν ισχύει σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, καθώς τα ασφάλιστρα πρέπει να προπληρώνονται.

Ακόμα και για μια ημέρα να μείνει ανασφάλιστο το αυτοκίνητο, αυτό καταχωρείται στην ενιαία βάση δεδομένων του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Αυτοκινήτων που συγκεντρώνει στοιχεία από όλες τις ασφαλιστικές.
Έτσι, αν κάποια στιγμή γίνει αναδρομική επιβολή προστίμων, όσα οχήματα φαίνονται ανασφάλιστα έστω και για μια ημέρα, μπορεί να κληθούν να πληρώσουν το πρόστιμο που τους αναλογεί.


Πέρα όμως από το πρόστιμο και τις κυρώσεις, πολύ σοβαρότερος είναι ο κίνδυνος να κυκλοφορεί το αυτοκίνητο ανασφάλιστο, καθώς σε κάποιο ατύχημα με απλό τραυματισμό ή ακόμα και θάνατο κάποιου ατόμου, τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν ως αποζημίωση είναι ικανά να καταστρέψουν οικονομικά τον οδηγό που το προκάλεσε.
Αν δεν υπάρχει ασφάλεια να καλύψει αυτά τα ποσά, το πιθανότερο είναι να δουλεύεις μια ζωή για να πληρώνεις αποζημιώσεις σε τρίτους.

Και ίσως είναι η στιγμή να απαλλαγούμε από την υποβάθμιση των κινδύνων λέγοντας τη χαρακτηριστική ατάκα "έλα μωρέ σε μένα θα τύχει". Καλύτερα να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, παρά να ζεις με ένα ρίσκο που ίσως σου στοιχίσει πολύ ακριβά.

Αν πάλι δεν είσαι σίγουρος για το πότε λήγει η ασφάλειά σου, μπορείς να το ελέγξεις άμεσα μέσω της σελίδας του Επικουρικού Κεφαλαίου, ώστε να προγραμματίσεις έγκαιρα την ανανέωσή της.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο